Количка
0 продукта
 

Спининг

Спининг

Спининг от ( англ. Spin- въртя) - общо название за разновидност на спортния риболов, при който се изпозват тъй наречените спинингови примамки - блесни /въртящи,клатещи,девони и др/, воблери, силиконови примамки. Динамичен способ на риболов, при който риболовеца търси рибата посредством замятане на примамката във водоема и последователно обиране на влакното, привеждайки по този начин примамката в движение.

Спининг риболова е предназначен за улов на хищни риби.

Оборудването на спининговата въдица предполага: - спинингов телескопичен или коленни (на 2, 3 или 4 части) риболовен прът с дължина от 1.70 до 4.00 метра, спинингова макара и риболовна линия, която се състои от основно риболовно влакно /с дебелина 0,18 - 0,35 мм/, вирбел с карабинка, блесна, воблер, туистер или друга изкуствена примамка.

Ултра Лайт Спининг Риболов (UL)

Под UL се подразбира риболов с много малки изкуствени примамки с тегло от десети от грама до максимум 5-7 гр. Използват се блесни с номера 00, 0, 1. Воблерите са максимално 3 см. и тегло до 3-4 гр. Могат да се ползват и малки силиконови примамки с леки волфрамови глави и максимална дължина 5 см. Пръчките са леки и къси. В повечето случаи се използват едноделни или двуколенни пръчки. Влакната са със сечение до 0.16 мм. за монофилни и до 0.10 за плетени. Вирбелите са малки с размери 14, 12 най-много 10. UL се практикува в малки водоеми, реки и потоци където основната популация на рибата е с минимално тегло. Използва се и в ситуации, когато и по-големи риби "взимат" много капризно и внимателно.

Лайт Спининг Риболов (L)

Под L се подразбира риболов с малки примамки с тегло от 2 до 7-10 гр. Най-големите използвани блесни са 2-ри номер, воблери до 5-7 см. и тегло до 7 гр. Пръчките са с по-голяма акция и могат да достигат до 2.40 м. Оптималната им дължина обаче зависи от строя и конкретните условия по време на риболова.

Medium Спининг Риболов (M)

Най-разпространената разновидност на спининг риболова, касаеща съотношението между тегло на примамката, сечение на влакното, акция и дължина на риболовния прът. Тежестта на примамките достига до 15 гр; сечението на влакното до 0.15 за плетено и 0.22 за монофилно влакно. Оптималната дължина на пръта е 2.70 м. При М вече може да се ползват и специални метални поводи предпазващи основното влакно от прегризване от хищни риби. Такива са щуката (за салдкводния риболов) и лефера (за морския).

Heavy и Extra Heavy Спининг Риболов (H) (EH)

Примамките тук са вече доста тежки, като при в някои случаи (спининг риболов на влачене, тролинг) могат да достигат и до 100 гр. Влакната са диаметър до 0.30 за монофилни и 0.25 за плетени. Макарите побират до 200 м. влакно.

BIG GAME

Най-интересната и най-скъпа разновидност на спининг риболова. Това е спининг риболова в открити морски и океански води. Пръчките са до 3 м. изключително здрави с ролкови водачи, макарите (винаги мултипликатори) побират до 500 м. влакно със сечение 0.60. За примамки се използват плуващи пискюли, шляпащи по повърхността имитации на изкуствени рибки и други, а най-търсената риба е мерлинът (риба меч).


 

ABU GARCIA Спининг
ABU GARCIA Спининг
BERCLEY Спининг
BERCLEY Спининг
BYRON Спининг
BYRON Спининг
FENWICK Спининг
FENWICK Спининг
JAXON Спининг
JAXON Спининг
MITCHELL Спининг
MITCHELL Спининг
SAKURA Спининг
SAKURA Спининг
SERT Спининг
SERT Спининг
SHIMANO Спининг
SHIMANO Спининг
VEGA Спининг
VEGA Спининг